Борисова градина

География, История

Паркът „Княз Борисова градина“ заема площ от 3300 дка в сърцето на столицата. Някога на мястото му е имало градско пасище.

Основите на парка са положени с решение на Софийската община през 80-те години на XIX-ти век. Негов създател е градинарят на румънския кралски двор швейцарецът Даниел Неф. В началото на ХХ-ти век елзасецът Йосиф Фрай доразвива идеите на своя предшественик.

 

Трите емблематични езера на парка са изградени още в края на XIX-ти век.

Езерото Ариана се намира почти до Орлов мост. Някога то е замръзвало през зимата. Пообиколили свят софиянци започнали да се пързалят със зимни кънки по леда. Странно начинание било това в очите на селяните от софийските села. Традицията се възражда в последните години. Днес през зимата в езерото се строи съвременна пързалка. През лятото във водите му плават лодки и водни колела.

Малко по-нагоре, на не-повече от 5 минути пеша, е езерото с патиците. Патици е имало някога, има и сега. През пролетта и в началото на лятото в езерото плават семейства, които отглеждат своите малки. През есента ята патици отлитат нанякъде привечер.

Струва си да отделите още 5 минути, за да стигнете до езерото с лилиите. Особено, ако сте в София, когато белите цветове се разтварят.