Софийската синагога

История

Софийската синагога е най-голямата синагога на Балканския полуостров. Построена е по проект на виенския архитект Фридрих Грюнангер. Той вгражда в сградата символното за евреите число осем.

Главното светилище е осмоъгълно. Броят на лампите в кръга на големия полилей е осем. Основният елемент на подовата венецианска мозайка е осмоъгълна звезда. В нейния център е разположено цвете с осем листа.

Големият полилей е изработен във Виена по проект на Грюнангер. Тежи 1700 кг. Дори и лампите, висящи от балкона, са умалени негови копия.

На 9 септември 1909 г. магазините в София са затворени като на празник. Софиянци приветстват новия храм. На тържественото откриване на Синагогата присъстват Цар Фердинад и Царица Елеонора, министър председателят и министри от тогавашния кабинет, софийският митрополит и дипломати.

Минават години. През 1943 г. на престола е синът на Цар Фердинанд – Цар Борис III. Той се противопоставя на Хитлер и не предава българските евреи в лагерите на смъртта. Царят не е сам. Българската църква, депутати от парламента и българската интелигенция са заели своята твърда позиция. България е единствената държава в Европа, която спасява всички свои евреи. 50 000 души.