Княжеска градина

География, История

Княжеската градина е създадена през 1882 г. по решение на княз Батенберг. Тогава тя е обслужвала нуждите на двореца. В нея са засадени овощни дървета, зеленчуци и цветя.

Още с пристигането си в България през 1887 г. княз Фердинанд се заема с преустройството на градината. Княз (по-късно цар) Фердинанд е известен с интересите си в областта на ботаниката. Той кани именити градинари. Алеите са преработени, построени са павилиони за цветя, оформен е голям алпинеум, обогатена е растителността. През 1891 г. със средствата на княза е създадена и Зоологическа градина. Тя е била една от най-богатите на видове животни в Югоизточна Европа. Остава на това място близо век.

През 30-те години на ХХ-ти век със средствата на цар Борис III на парцела е изградена и Царска детска градина. В нея имало лабиринт, басейн, летен театър, алпинеум и цветен кът с цветя от Мала Азия, Кавказ, Пирин, Рила и Родопите. Тя била създадена за децата на София.

През 50-те години бетонът на паметника на Съветската армия заличава направеното. И все пак, някои дървета оцеляват.

Днес „Къщичката на Баба Яга“ е обкръжена от вековни дъбове. По алеите има дървета със странни имена като „южна каталпа“. Наскоро те са обозначени на специални карти и могат да бъдат разпознати.