Централна минерална баня

География, История

София е една от най-богатите столици в света по находища на минерални води. Те са използвани от дълбока древност и са изиграли значителна роля за развитието на града. На територията на София са регистрирани 31 находища.

София е уникална и по отношение на многообразието на минерални води. В града извират 9 различни типа води.

Revolution Slider Error: Slider with alias baniata not found.
Maybe you mean: 'mountainguide' or 'en-mountainguide'

В недрата на Софийската котловина се генерират около 500 литра в секунда. Температурата на минералните води варира между 30-35 градуса по Целзий и 80-90 градуса. Под територията на града има огромен термален потенциал. Днес от него се извличат само около 80 литра в секунда. Повечето от минералните бани са затворени. Прекратено е използването на термални води за отопление. Развитието на София в съвременен модерен балнеоложки град предстои.

Минералната вода при Централната минерална баня е бистра, без цвят и мирис, природно чиста. Тя е слабо минерализирана и ниско радиоактивна. Водата има умерена до силно алкална реакция. Препоръчва се при стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни, бъбречно-урологични и метаболитни заболявания. Царска дъщеря оздравяла някога от нейната лековита вода.