Централна минерална баня

История

Минералният извор в центъра на София не убягва от погледа на строителите на новата столица след 1879 г. В началото на ХХ-ти век архитектите Петко Момчилов и Фридрих Грюнангер изготвят идейния проект за сградата на Централната минерална баня. Тя става емблематична за София.

Банята е открита на 1 май 1913 г. Обзаведена е с най-модерни за времето си съоръжения и апаратури – два плувни басейна, семейни вани, турско-римски бани. В сградата има водолечебен институт. Банята работи до 1986 г., когато е затворена поради амортизация.

В края на 90-те години Столичната община предприема спасително възстановяване на сградата. Същевременно е взето едно оспорвано решение. Замислено е в нея да бъде поместен Музеят за историята на София.

Музеят за историята на София отваря врати през 2015 г. В някогашните басейни е изложена ценна колекция от софийски икони. В експозицията на музея могат да бъдат видени златната каляска на Цар Фердинанд (1887 – 1918 г.), позлатеното бюро, подарено на Цар Фердинанд от германския канцлер Бисмарк, златният часовник, подарен му от Кралица Виктория и др.