Църква „Света Неделя“

История

Църквата „Света Неделя“ е катедрален храм на Софийската митрополия. Осветена е през 1867 г. Иконостасът й е изработен от резбаря Антон Станишев –  потомък на Дебърската художествена школа. Част от иконостасните икони са изписани от прочутия възрожденски художник Станислав Доспевски. В края на XIX-ти век храмът е обновен от архитект Никола Лазаров.

На 14 април 1925 г. дейци на комунистическата партия убиват български генерал. Очаква се, че на опелото му ще присъства политическият елит на България.

На 16 април 1925 г. храмът „Света Неделя“ е препълнен. Присъстват всички министри, много генерали и офицери, държавни и политически дейци. Цар Борис III закъснява. Опелото води лично софийският митрополит, когато мощен взрив разрушава голяма част от покрива на църквата. Убити са 193 души. Между тях има деца.

Кървавият атентат е дело на комунистическа партия. Подготвен е с участието на Коминтерна в Москва. Това е най-големият терористичен акт за онова време в света.

Църквата „Света Неделя“ е възстановена от архитект Никола Лазаров. Променена е значително в куполната си част. Двуредовият позлатен иконостас оцелява и е върнат на мястото си.